Wat is het werk dat je tot je 85e levensjaar zou willen doen?

Een vraag die ik vaak als eerste stel. Te veel mensen zijn gericht op het eerder stoppen met werken, waarbij werk gezien wordt als iets onprettigs.

Hoe zou het zijn wanneer het werk een soort van hobby is of wordt? Wat zou je anders doen? Wat zou je willen veranderen aan je werk? Wat houd je tegen veranderingen aan te brengen? Geen makkelijke vragen realiseer ik me maar al te goed.

Waarom? Omdat ik dit verhaal zeer goed ken.
Na 7 jaar in het bankwezen (ING Bank) met veel plezier gewerkt te hebben, begon er wat te knagen in mijn gedachtenpatroon. Is dit nog wel wat ik wil? Ik rolde zelf aan het begin ook maar automatisch in het bankwezen. Je groeit vervolgens naar een bepaalde functie toe en als pas afgestudeerde HEAO-er ben je relatief makkelijk te kneden.

Tot het moment dat je denkt: ‘Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?’ en ‘Is dit wel wat ik wil doen tot aan mijn pensioen?’“. Het moeten verkopen van producten om targets te halen stond me niet meer aan. Je eigen ding doen dat je leuk vindt, boeide me meer en meer. Zo ging de knop eind 1998 in eigenlijk 1 dag om van een vaste goede baan met goede vooruitzichten en inkomen naar het relatief onbekende zelfstandige ondernemerschap. Eer raar gevoel onder in je buik, maar als je hier mee leert omgaan krijg je er een prachtig avontuur voor terug. Het schrijven van een ondernemersplan is één van de enorm leuke onderwerpen.

2008: Erg veel aandacht en energie gestoken in een nieuw te starten onderneming. Deze houdt zich bezig met het winnen van energie uit afvalwater. Enorm veel energie levert dat persoonlijk al op. Zo ook voor andere mensen die daar ook weer enorm veel plezier aan beleven. Bezig zijn in en met de natuur en iets terug doen voor de planeet waar je op leeft. Enorm leuk!

Inmiddels is dit in grote lijnen gerealiseerd en lopen er al diverse projecten over de wereld.